Rood houten huis in Zweden met heel veel sneeuw

50 graden verschil tussen Noord- en Zuid-Europa

In Europa is er een opmerkelijk verschil van wel 50 graden tussen het noorden en het zuiden. Het continent wordt gekenmerkt door sterke temperatuurcontrasten. In het noorden, vooral in de Scandinavische landen, is de winter hard. Temperaturen dalen er momenteel tot onder de -40 graden Celsius. Bijvoorbeeld in Nikkaluokta, een plaats in Zweden, is recent -40,5 graden gemeten.

Deze regio’s, waar de zon in de winter bijna niet opkomt, staan bekend om hun strenge kou. Maar het is wel zeldzaam dat het kwik zó laag zakt. Het zuiden daarentegen kent een mildere winter. In delen van Spanje, Italië en Griekenland, liggen de temperaturen rond een aangename 15 graden Celsius overdag.

Voor degenen die houden van een nog zachter klimaat, zijn de Canarische Eilanden een ware uitkomst. Terwijl Noord-Europa bevroren is, genieten de Canarische Eilanden van temperaturen rond de 25 graden Celsius.

Zoek je een middenweg tussen de extreme kou en warmte, dan is Centraal-Europa momenteel een prima keuze. Deze regio vormt nu de overgang tussen de koude en warme zones, met gematigde temperaturen. De komende dagen wordt er hier wel een daling in temperatuur verwacht.