Zeehonden op een zandplaat voor Ameland

Ameland: bekijk onze 10 tips voor dit mooie eiland!

Ameland is een van de vijf waddeneilanden en mijn favoriete eiland! Zodra je op de boot stapt heb je het instant vakantiegevoel terwijl je geniet van de wind door je haren en de ziltige zeelucht. Eenmaal op het eiland kun je genieten van zon, zee en strand in de zomer of lekker uitwaaien in de winter. Natuurlijk zijn er ook tal van bezienswaardigheden en activiteiten op Ameland. We geven je onze 10 insider tips!

Bekijk hier alle informatie over het weer en klimaat van Ameland, en de beste tijd om het eiland te bezoeken

Vuurtoren: het hoogtepunt van het eiland

Vuurtoren van Ameland

De vuurtoren van Ameland is met maar liefst 55 meter hoogte het letterlijke hoogtepunt van het eiland en een bezoek aan vuurtoren Bornrif is een must-see tijdens je vakantie. Hij werd gebouwd in 1880 in opdracht van Koning Willem III en heeft tot begin jaren 2000 dienst gedaan als baken voor schepen om niet vast te lopen. In de vuurtoren hangt een kaart met alle schepen die in de omgeving zijn vergaan in de 19e eeuw en alleen toen waren het er al tientallen, de vuurtoren staat er dus niet voor niets.

De vuurtoren van Ameland is tegenwoordig niet meer bemand maar schijnt nog wel haar licht over het eiland en de zee. Omdat de toren zo hoog is kun je hem bijna overal op het eiland zien. Toen ik er laatst was met mijn moeder en ze verdwaald was, heeft ze de weg teruggevonden door zich te oriënteren op de vuurtoren, ideaal!

Het is mogelijk om vuurtoren Bornrif te beklimmen. Bekijk voor de toegangsprijzen en de actuele openingstijden de website van de Amelander Musea

Zonsondergang bij The Sunset

De mooiste zonsondergangen van Ameland kun je zien aan de westkant van het eiland omdat de zon daar ’s avonds langzaam in zee zakt. Maar waar kun je dit beter doen dan onder het genot van een hapje en een drankje? Juist! Bij strandtent The Sunset op het strand van Hollum, op een steenworp afstand van de vuurtoren, geniet je ’s avonds van een schitterend uitzicht en de mooiste zonsondergang. Echt een aanrader.

Nobeltje proeven

De bekendste likeur van het eiland is zonder meer het Nobeltje, een heerlijk kruidenlikeur dat wordt gebrouwen door brouwerij Nobels in Ballum. Vroeger zat hier een slijter in een kleine boerderij maar sinds een paar jaar is er een volwaardig proeflokaal met een hippe bar waar geproefd kan worden en natuurlijk het Nobeltje kan worden aangeschaft! Naast het traditionele Nobeltje heeft de brouwerij een aantal nieuwe likeuren, waaronder een gin en een rum. Bovendien worden er alcoholische snoepjes en bonbons gemaakt.

Woon een demonstratie van de paardenreddingsboot bij

In vroegere tijden was de paardenreddingsboot dé manier waarop de reddingsdiensten van het eiland uitrukten om schipbreukelingen en drenkelingen te redden. Vanuit Hollum werden 10 paarden voor een reddingsboot gespannen en daarmee werd de boot de zee ingetrokken om te kunnen uitvaren.

Er zijn nog steeds regelmatig demonstraties van de paardenreddingsboot zodat je kunt zien hoe deze in actie kwam. Dit wordt volledig gedaan door vrijwilligers en het is een imposante aanblik om de sterke paarden over het strand de zee in te zien rennen.

Zeehonden spotten

Zeehonden en vuurtoren van Ameland

Vlak voor de kust van Hollum vind je een zandplaat waarop tientallen zeehondjes leven. Ze rusten hier uit, krijgen hun jongen en eten als ze niet in het water liggen. Je kunt ze zien liggen vanaf het strand maar de beste manier om ze van dichtbij te bekijken is tijdens een boottocht. Je stapt op de boot in de haven van Nes en vaart om het eiland heen naar de robbenplaat. Hier moet je heel zachtjes zijn om de dieren niet te storen en heb je uitgebreid de tijd om de dieren te bekijken. Leuk voor zowel jong als oud.

Kijk op de website van VVV Ameland voor alle informatie over de aanbieders van deze leuke excursie.

Vis en zeevruchten eten bij restaurant Stranders

Ben je dol op vis en zeevruchten die rechtstreeks uit de zee komen en kneitervers worden geserveerd? Dan raad ik je van harte aan om te gaan eten bij visrestaurant Stranders in Buren. Ik ben hier een paar keer geweest en het eten was heerlijk (alhoewel ik de desserts wat vond tegenvallen). Vooral de oesters zijn vers, goed en heerlijk afgemaakt maar ook de andere gerechten waren top.

Wandelen op Ameland

Wandelen in het bos van Hollum op Ameland

Op Ameland kun je uitstekend wandelen. Over het hele eiland zijn diverse wandelpaden uitgezet en natuurlijk kun je een heerlijke strandwandeling maken. Ik heb twee favoriete wandelingen op Ameland:

  • Wandeling door het bos vanaf de vuurtoren: deze wandeling begint onder de vuurtoren en gaat door het bos van Hollum. Het is een afwisselende wandeling waarbij je onderweg veel konijnen kunt spotten. Het eerste stuk wandel je door het bos en langs de eendenvijver, tot je uiteindelijk omhoog begint te klimmen over de duinen. Uiteindelijk kom je op een behoorlijk hoge duin uit waar je een prachtig uitzicht hebt over de westkant van het eiland, de vuurtoren, het strand en de zee.

  • Wandeling het Oerd: de volledige oostkant van het eiland is beschermd natuurgebied en bestaat uit natuurgebieden het Oerd en de Hon. Het puntje van deze natuurgebieden is enkel te voet te bereiken. Er is een rondwandeling uitgezet vanaf het eind van het fietspad en gaat langs de zee en de duinen. Vanaf hier kun je buureiland Schiermonnikoog zien liggen, inclusief beide vuurtorens op dat eiland. De wandeling duurt ongeveer een uurtje.

Fietsen op Ameland

Fietsen bij de vuurtoren op Ameland

Naast wandelen kun je ook uitstekend fietsen op Ameland. Je kunt eenvoudig je eigen fiets meenemen op de boot of bij een van de vele verhuurbedrijven op het eiland een fiets huren. Hierbij heb je natuurlijk de keuze tussen een reguliere fiets of een elektrische fiets, maar daarnaast heb je keuze uit bijzondere fietsen zoals een bakfiets, duofiets, tandem (zowel voor volwassenen als kinderen) of mountainbike.

Op Ameland zijn tientallen kilometers aan fietspaden uitgezet. Als je het hele eiland wilt zien raad ik je de Amelandroute van de ANWB aan. Deze is 42 kilometer lang en beslaat het volledige eiland. Deze fietstocht kun je eventueel ook combineren met de wandeling naar het Oerd en de Hon die ik hierboven heb beschreven.

Winkelen in Nes

Nes is het grootste dorp op Ameland en heeft een super gezellig centrum met tal van restaurantjes, terrasjes en winkeltjes. Het is de beste plek om te shoppen op het eiland, zowel voor kleding als souvenirs en leuke hebbedingen. Bovendien is er een galerie waar je kunst kunt kopen, vaak gemaakt door lokale kunstenaars.

In Nes zijn ook een paar outdoorwinkels. Erg handig als het weer toch wat slechter blijkt te zijn dan je van te voren had verwacht en je een warme trui, regenjas of laarzen nodig hebt.

Musea van Ameland

Museum Sorgdrager in Hollum

Als je meer te weten wilt komen over het leven op Ameland, de natuur, cultuur of juist de historie dan ben je in een van de leuke musea aan het juiste adres! Zowel voor jong als voor oud zijn er diverse musea die je kunt bezoeken.

Mijn favoriet is het natuurcentrum waar je in de verschillende aquaria dieren uit de Noordzee kunt spotten. Bovendien is er een gigantische walvis waar je doorheen kunt wandelen om zo meer over dit machtig mooie dier te weten te komen. Kijk uit voor het beruchte filmpje van die keer dat er een walvis op het strand was aangespoeld en deze uiteindelijk is ontploft waarbij alle ingewanden, bloed en lichaamssappen eruit spuiten. Vies om te zien maar aan de andere kant zeer intrigerend.

Hier vind je een overzicht van alle musea.