Recente gebeurtenissen tonen aan dat er overstromingen zijn in Frankrijk, een bosbrand op het Spaanse eiland La Palma mensen dwingt te evacueren, honderden mensen in Zwitserland geëvacueerd worden en bosbranden in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene zich snel verspreiden. Dit roept vragen op over geplande vakanties naar deze gebieden en de mogelijkheid om kosteloos te annuleren. De mogelijkheid tot annuleren hangt af van de specifieke omstandigheden en afspraken die zijn gemaakt.
Volgens Frank Radstake, adjunct-directeur van de reisbranchevereniging ANVR, wordt er gekeken naar onvermijdbare en buitengewone omstandigheden die van invloed zijn op de reis. Als de uitvoering van de reis onmogelijk is, bijvoorbeeld omdat het vliegveld gesloten is, is het duidelijk dat annuleren mogelijk is. In het geval van een calamiteit, zoals een overstroming of bosbrand, beoordelen reisorganisaties per geval wat er nodig is.
Invloed van onvermijdbare omstandigheden op reisannulering
Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken speelt ook een rol. Gebieden worden ingedeeld in veilige groene en gele zones, en onveilige oranje en rode zones. Wanneer het reisadvies verandert van veilig naar oranje of rood, is het meestal mogelijk om kosteloos te annuleren. Het kan ook voorkomen dat bepaalde delen van een land oranje zijn, terwijl andere delen niet worden beïnvloed. In dat geval kan de reis soms doorgaan of gedeeltelijk geannuleerd worden.
Een annuleringsverzekering biedt geen dekking in dergelijke situaties. Deze verzekering dekt alleen risico’s voor de verzekerde zelf, niet voor de reisbestemming. Het is mogelijk om je te verzekeren tegen calamiteiten, maar dit hangt af van de polisvoorwaarden. Het is raadzaam om verschillende polissen te vergelijken en te bepalen welke dekking je wilt.
Rol van reisadviezen bij annuleringsmogelijkheden
Als de bestemming nog steeds veilig is om te verblijven, ondanks onprettige omstandigheden, zoals een overstroming, gaat de reis gewoon door. Slecht weer is geen geldige reden om te annuleren. Als je echter niet bij je accommodatie kunt komen vanwege bijvoorbeeld overstromingen, wordt de reis geannuleerd.
Veiligheid is het belangrijkste criterium bij natuurbranden. Reisorganisaties laten reizigers niet naar onveilige gebieden afreizen. Ze vertrouwen op de expertise van lokale autoriteiten die bepalen of een gebied veilig is. Daarnaast moet de vakantiebeleving mogelijk zijn op de bestemming. Als de accommodatie open en bereikbaar is, maar de omgeving is verwoest door brand of bedekt met lava, is dat geen ideale vakantiebeleving.
Het hangt ook af van het soort reis dat geboekt is. Als je een culturele reis naar Rome hebt geboekt en alle musea zijn gesloten, zal de reis niet doorgaan. Als je daarentegen dezelfde vlucht en hetzelfde hotel hebt geboekt voor een weekendje weg, kan de reis meestal gewoon doorgaan. Dit is afhankelijk van de gemaakte afspraken.
Beperkte dekking van annuleringsverzekeringen
Angst van de reiziger is geen geldige reden om te annuleren. Als de overheid verklaart dat het veilig is om naar een bepaalde bestemming te reizen en de reis veilig kan worden uitgevoerd, zal dit gebeuren. Een paar jaar geleden waren er bijvoorbeeld bosbranden in het oosten van Canada, en sommige mensen wilden hun reis naar West-Canada annuleren. Echter, West-Canada was volkomen veilig omdat de branden zich duizenden kilometers verderop bevonden.
Als je zelf je reis regelt, moet je problemen tijdens calamiteiten zelf oplossen. Het is raadzaam om bij het boeken te letten op annuleringsmogelijkheden, zodat je de keuze hebt om de reis al dan niet door te laten gaan. In veel gevallen kun je hotels tegen een hoger tarief tot een dag voor aankomst annuleren. Bij vliegtickets is dit lastiger, maar als je een duurder, flexibel vliegticket boekt, kun je over het algemeen de vlucht tot kort voor vertrek wijzigen.
Bij een pakketreis val je onder de verantwoordelijkheid van de reisorganisatie. Dit is handig als bijvoorbeeld het hotel open is, maar het vliegveld niet. De reisorganisatie zal de reis omboeken of annuleren en het geld teruggeven. Ze bieden ook hulp en bijstand in noodgevallen, zorgen voor repatriëring indien nodig, en zoeken naar oplossingen bij vertragingen of andere problemen met vluchten.
Verantwoordelijkheden van reisorganisaties bij calamiteiten tijdens de reis
Als je al op je bestemming bent en er doet zich een calamiteit voor, zoals een overstroming of politieke onrust, zal de reisorganisatie je uit het gebied evacueren en naar een veilige plek brengen. Vervolgens wordt beoordeeld of het mogelijk is om de vakantie voort te zetten, misschien op een andere locatie, of dat het beter is om naar huis terug te keren.
Als je een deel van je vakantie mist, krijg je daarvoor een vergoeding. Dit is meestal een klein deel van de totale reissom, omdat de heen- en terugvluchten meestal wel zijn uitgevoerd. Het kan gaan om gemiste nachten of excursies op een locatie.
Voor medische kosten op de reisbestemming, inclusief bij calamiteiten, moet je bij je reisverzekering zijn. Het is belangrijk op te merken dat de zorgverzekering meestal alleen de kosten vergoedt die in Nederland gelden. In landen zoals de Verenigde Staten, Zwitserland en Noorwegen zijn de medische kosten aanzienlijk hoger. Je kunt deze extra kosten claimen bij je reisverzekering, maar je moet bij het afsluiten van de verzekering wel voor die dekking hebben gekozen.