Werk je vanuit het buitenland? Creëer je eigen hotspot met je mobiel

Werk je vanuit het buitenland? Creëer je eigen hotspot met je mobiel

Als je werkt vanuit het buitenland, dan ben je in veel gevallen afhankelijk van een goede internetverbinding. Al is het maar om contact te houden met het thuisfront! Helaas laat de internetverbinding je in het buitenland nogal eens in de steek. In Duitsland bijvoorbeeld, kun je te maken krijgen met grijze en witte vlekken (beperkte ontvangst of geen mobiel netwerk) en ook in landen als Italië en Frankrijk is de internetsnelheid op sommige plekken verre van ideaal. Gelukkig biedt je smartphone uitkomst!

Maak een mobiele hotspot

Binnen de EU gebruik je in principe de mb’s en belminuten van jouw mobiele abonnement zonder extra kosten. Dit wordt ‘Roam Like At Home’ genoemd. Gunstige omstandigheden dus, om van je smartphone een mobiele hotspot te maken. Alles dat je nodig hebt is een mobiel en een sim only abonnement. Als je veel gebruik gaat maken van internet, is het verstandig om te checken wat het goedkoopste sim only abonnement met onbeperkt internet is en kijk meteen wat de voorwaarden voor gebruik in het buitenland zijn. Het maken van een hotspot is heel eenvoudig. We leggen de stappen uit voor Android en iOS.

Hotspot op Android smartphone

1. Ga naar ‘Instellingen’.
2. Tik op ‘Netwerk en internet.
3. Kies voor ‘Hotspot en tethering’.
4. Tik op ‘Wifi-hotspot’. 

Let op: als je een oudere versie van Android gebruikt, kunnen deze dingen net iets anders heten. Zoek dan bijvoorbeeld naar ‘Draadloos en netwerken’ en ‘Tethering en draagbare hotspots’.

Hotspot op iPhone

Op een iPhone is het instellen van een hotspot nog makkelijker.

1. Ga naar ‘Instellingen’.
2. Tik op ‘Persoonlijke hotspot’ of ‘Personal hotspot’.

Man gebruikt zijn telefoon bij een laptop

Kosten van een hotspot

Werk je vanuit een niet-EU-land? Check dan bij je provider welke tarieven er gehanteerd worden. Binnen de EU gebruik je jouw mobiele abonnement in principe hetzelfde als in Nederland, maar er zit wel een addertje onder het gras als je vanuit een ander land in de EU werkt en gebruikmaakt van een abonnement met onbeperkt internet. Je moet namelijk rekening houden met de ‘Fair Use Policy’ van je provider. 

Wat de ‘Fair Use Policy’ inhoudt, verschilt per provider. Zo zijn er providers die een maximum stellen aan het aantal mb’s dat je binnen je abonnement in de EU mag gebruiken. Sommige providers kijken ook naar periodes. Gebruik je jouw abonnement bijvoorbeeld in een periode van vier maanden meer in het buitenland dan in Nederland? Dan moet je misschien aantonen dat je een duurzame band met Nederland hebt (in Nederland woont, werkt en/of studeert) en je internetverbruik in het buitenland aanpassen. Hou je je niet aan de Fair Use Policy? Dan kan de provider extra kosten in rekening brengen voor ‘onredelijk gebruik’.