Zoeken Menu

Hoe is het klimaat op Rügen?

Het huidige klimaat van Rügen wordt gekenmerkt door gemiddelde maandelijkse temperaturen die overdag variëren van maximaal 23°C tot minimaal 4°C. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 14°C. 's Nachts liggen de temperaturen in de koude maanden gemiddeld rond de 0°C en in de warmere maanden rond de 14°C.

De hoogste temperatuur op Rügen in de afgelopen 10 jaar was 36°C in juni 2019. De laagst gemeten temperatuur overdag bedroeg -10°C in januari 2014.

Jaarlijks valt er gemiddeld 623 mm neerslag op Rügen. Van deze neerslag bestaat ongeveer 23 cm uit sneeuwval. Ter vergelijking, Nederland ontvangt 840 mm neerslag per jaar.

Het klimaat van Rügen is gebaseerd op de weergegevens van . Andere locaties, zoals Berlijn, Sauerland of Beieren, kunnen een ander weerbeeld hebben. Je kunt alle bestemmingen op Rügen bekijken voor een compleet beeld van het klimaat.

Beste reistijd voor Rügen

De beste reistijd voor zonnig weer op Rügen is juni tot en met september. In deze periode heb je een prima temperatuur en niet te veel neerslag, wat het een goede tijd maakt om Rügen te bezoeken. In de overige maanden van het jaar valt er teveel neerslag of is de temperatuur niet ideaal voor een bezoek, als je van zonnig en aangenaam weer wilt genieten.

Klimaattabel van Rügen

De klimaattabel van Rügen toont de gemiddelde temperaturen, neerslag, sneeuw en UV-index per maand. De tabel geeft voor elke maand een overzicht van de gemiddelde dag- en nachttemperaturen in graden Celsius, de totale hoeveelheid neerslag in millimeters, de totale hoeveelheid sneeuwval in centimeters en de UV-index. Neerslag wordt altijd gemeten als water, zelfs als het sneeuw of hagel is.

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. max (°C) 4 6 8 11 16 21 22 23 19 14 9 5
Temp. min (°C) 1 1 2 5 9 13 15 15 12 9 5 2
Neerslag
DropletDroplet
Droplet
Droplet
Droplet
Droplet
DropletDroplet
DropletDroplet
DropletDroplet
DropletDroplet
DropletDroplet
DropletDroplet
DropletDroplet
Neerslag (mm) 57 46 38 27 41 50 67 63 53 67 54 60
Sneeuw (cm) 7,1 7,0 3,4 1,1 0 0 0 0 0 0 0,6 3,5
UV-index 1 3 4 5 6 6 6 6 4 3 1 1

Klik op de maandnaam om meer weerdetails te bekijken, zoals de weergemiddelden per dag en de temperaturen en neerslag van de afgelopen jaren in die maand.

  • Gemiddelde jaartemperatuur: 14°C
  • Hoogste temperatuur: 23°C in augustus
  • Laagste temperatuur: 4°C in januari
  • Neerslag*: 623 mm per jaar, gemiddeld 52 mm per maand
  • Sneeuwval: 23 cm per jaar
  • Droogste maanden: 27 mm in april, 38 mm in maart en 41 mm in mei
  • Natste maanden: 67 mm in juli, 67 mm in oktober en 63 mm in augustus

*Neerslag wordt gemeten als een combinatie van regen, sneeuw en hagel

Ervaringen met het weer op Rügen

UitstekendStarStarStarStarStar

Heerlijk weer, 22 uitlopend naar 25/26 zonnig met landinwaar... meer

Marleen

MatigStarStarStar

De dag begon vaak grijs en de zon brak vaak aan het eind van... meer

Yvonne

Gemiddelde temperatuur per maand op Rügen

Deze grafiek toont de gemiddelde maximumtemperaturen per maand op Rügen, Duitsland. De temperaturen zijn weergegeven in graden Celsius en het gemiddelde is berekend op basis van de gemeten temperaturen per maand van de afgelopen jaren.

Temperatuur per maand in Rügen, Duitsland,

Gemiddelde neerslag per maand op Rügen

Deze grafiek toont hoeveel neerslag er op Rügen, Duitsland, gemiddeld per maand valt. Neerslag wordt altijd gemeten als water, ook als het sneeuw of hagel is. Dit maakt het makkelijk om te vergelijken hoeveel er is gevallen, ongeacht de vorm van de neerslag. De hoeveelheid neerslag is gemeten in millimeters en het gemiddelde is berekend op basis van de gemeten neerslag per maand van de afgelopen jaren.

Neerslag per maand in Rügen, Duitsland,

Gemiddelde sneeuwval per maand op Rügen

Deze grafiek toont hoeveel sneeuw er op Rügen, Duitsland, gemiddeld per maand valt. De hoeveelheid sneeuwval is gemeten in centimeters en het gemiddelde is berekend op basis van de gemeten sneeuwval per maand van de afgelopen jaren.

Sneeuwval per maand in Rügen, Duitsland,

Gemiddelde UV-index per maand op Rügen

Deze grafiek toont de gemiddelde UV-index per maand op Rügen, Duitsland. De UV-index geeft de intensiteit van de ultraviolette straling aan en loopt van 0 tot maximaal 11.

UV-index per maand in Rügen, Duitsland,

Temperatuur per jaar op Rügen

Deze grafiek toont de gemiddelde jaarlijkse temperatuur op Rügen, Duitsland. De jaartemperatuur, uitgedrukt in graden Celsius, is de gemiddelde temperatuur van alle twaalf temperaturen per maand bij elkaar opgeteld van dat jaar.

Temperatuur per jaar per jaar in Rügen, Duitsland,

Neerslagsom per jaar op Rügen

Deze grafiek toont de jaarlijkse totale hoeveelheid neerslag die in de afgelopen 10 jaar is gevallen op Rügen, Duitsland. De totale neerslagsom per jaar, gemeten in millimeters, is de opgetelde hoeveelheid neerslag die in de twaalf maanden van dat jaar is gevallen.

Neerslag per jaar in Rügen, Duitsland,

Sneeuwsom per jaar op Rügen

Deze grafiek toont de jaarlijkse totale hoeveelheid sneeuw die in de afgelopen 10 jaar is gevallen op Rügen, Duitsland. De totale sneeuwsom per jaar, gemeten in centimeters, is de opgetelde hoeveelheid sneeuw die in de twaalf maanden van dat jaar is gevallen.

Sneeuwval per jaar in Rügen, Duitsland,

Meer klimaatinfo over Rügen

Het klimaat van Rügen, een eiland gelegen in de Oostzee, is een fascinerend onderwerp voor zowel klimaatwetenschappers als vakantiegangers. Met zijn zeeklimaat kenmerkt Rügen zich door milde winters en aangename zomers, waardoor het een aantrekkelijke bestemming is voor bezoekers die op zoek zijn naar natuurlijke schoonheid en ontspanning.

Rügen, met zijn gematigde zeeklimaat, biedt een uitnodigende bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar natuur, ontspanning en avontuur. De combinatie van milde temperaturen, regelmatige neerslag en overvloedige zonneschijn maakt het eiland geschikt voor een breed scala aan activiteiten in de buitenlucht.

Het zeeklimaat van Rügen

Rügen ervaart een gematigd zeeklimaat, wat betekent dat de temperaturen over het algemeen mild zijn met relatief weinig extremen. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 12 graden Celsius, wat bijdraagt aan een comfortabel klimaat gedurende het grootste deel van het jaar. Het eiland ontvangt jaarlijks ongeveer 338 mm neerslag, verdeeld over alle maanden, met een gemiddelde luchtvochtigheid van 81%. Deze vochtigheidsgraad, in combinatie met de regelmatige neerslag, zorgt voor een weelderige en groene omgeving die kenmerkend is voor het eiland.

De zomers op Rügen zijn aangenaam met een gemiddelde temperatuur van 21 graden Celsius in juli, terwijl de winters mild zijn met een gemiddelde temperatuur van 2 graden Celsius in januari. Deze temperaturen maken Rügen tot een ideale bestemming voor buitenactiviteiten, van wandelen en fietsen tot zwemmen en zeilen in de warmere maanden.

Neerslag en zonneschijn

Hoewel Rügen het hele jaar door neerslag ontvangt, zijn er gemiddeld 147 droge dagen per jaar, waardoor bezoekers voldoende gelegenheid hebben om van het buitenleven te genieten. De neerslag is goed verdeeld over het jaar, met de wintermaanden die iets meer sneeuw kunnen zien, gemiddeld 27 dagen per jaar. Ondanks de regelmatige neerslag, geniet het eiland van ongeveer 2493 zonuren per jaar, wat bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van Rügen als vakantiebestemming.

Beste reistijd

De beste tijd om Rügen te bezoeken is tijdens de late lente, zomer en vroege herfst, wanneer de temperaturen het meest aangenaam zijn en de kans op neerslag lager is. September wordt vaak beschouwd als de ideale maand voor een bezoek, dankzij de aangename temperaturen en de relatief lage neerslag. Deze periode biedt de perfecte omstandigheden voor het verkennen van de natuurlijke schoonheid van het eiland, van zijn krijtrotsen en uitgestrekte stranden tot de historische bezienswaardigheden en charmante dorpjes.

Ervaringen met het weer op Rügen

Het weer op Rügen wordt gemiddeld beoordeeld met 4 van 5 sterren door 2 bezoekers. Ben jij op Rügen geweest? Deel jouw ervaring met het weer zodat je andere bezoekers hiermee kunt helpen.

Schrijf je eigen beoordeling Down

Weerervaring: Matig StarStarStar

De dag begon vaak grijs en de zon brak vaak aan het eind van de dag door. Het waaide veel maar perfect weer om van alles te ondernemen. Mijn zomerkleding is in mijn koffer gebleven.

Weerervaring: Uitstekend StarStarStarStarStar

Heerlijk weer, 22 uitlopend naar 25/26 zonnig met landinwaarts lichte wolken. Twee dagen op het einde van de middag onweer met een korte flinke bui.. Voor een fietsvakantie ideaal, routes met afwisselend velden en bomen.

Ben je op Rügen geweest?

Laat je ervaringen met het weer op Rügen achter.

Je e-mail zal niet in de recensie verschijnen en wordt niet aan derden doorgegeven.

Het gemiddelde weer op Rügen per maand

Klik op een maand hieronder en bekijk in detail hoe het weer normaal is op Rügen en wat je kunt verwachten. Gebaseerd op de historische weergegevens van Rügen kun je voor elke dag van de maand de gemiddelde temperatuur, neerslag, wind en UV-index bekijken.

Terug naar boven