Het huidige klimaat van Turkije wordt gekenmerkt door gemiddelde maandelijkse temperaturen die overdag variëren van maximaal 35°C tot minimaal 15°C. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 25°C. 's Nachts liggen de temperaturen in de koude maanden gemiddeld rond de 7°C en in de warmere maanden rond de 26°C.
De hoogste temperatuur in Turkije in de afgelopen 10 jaar was 45°C in juli 2017. De laagst gemeten temperatuur overdag bedroeg -2°C in februari 2020.
Jaarlijks valt er gemiddeld 914 mm neerslag in Turkije. Van deze neerslag bestaat ongeveer 2,8 cm uit sneeuwval. Ter vergelijking, Nederland ontvangt 840 mm neerslag per jaar.
Het klimaat van Turkije is gebaseerd op de weergegevens van Antalya. Andere locaties, zoals Bodrum, Belek of Side, kunnen een ander weerbeeld hebben. Je kunt alle bestemmingen in Turkije bekijken voor een compleet beeld van het klimaat.
De beste reistijd voor een zonvakantie naar Turkije is maart tot en met november. In deze periode heb je een prima temperatuur en niet te veel neerslag, wat het een goede tijd maakt om Turkije te bezoeken. In de overige maanden van het jaar valt er teveel neerslag of is de temperatuur niet ideaal voor een bezoek, als je van zonnig en aangenaam weer wilt genieten.
De klimaattabel van Turkije toont de gemiddelde temperaturen, neerslag, sneeuw en UV-index per maand. De tabel geeft voor elke maand een overzicht van de gemiddelde dag- en nachttemperaturen in graden Celsius, de totale hoeveelheid neerslag in millimeters, de totale hoeveelheid sneeuwval in centimeters en de UV-index. Neerslag wordt altijd gemeten als water, zelfs als het sneeuw of hagel is.
Klik op de maandnaam om meer weerdetails te bekijken, zoals de weergemiddelden per dag en de temperaturen en neerslag van de afgelopen jaren in die maand.
Deze grafiek toont de gemiddelde maximumtemperaturen per maand in Turkije. De temperaturen zijn weergegeven in graden Celsius en het gemiddelde is berekend op basis van de gemeten temperaturen per maand van de afgelopen jaren.
Gemiddelde neerslag per maand in Turkije
Deze grafiek toont hoeveel neerslag er in Turkije gemiddeld per maand valt. Neerslag wordt altijd gemeten als water, ook als het sneeuw of hagel is. Dit maakt het makkelijk om te vergelijken hoeveel er is gevallen, ongeacht de vorm van de neerslag. De hoeveelheid neerslag is gemeten in millimeters en het gemiddelde is berekend op basis van de gemeten neerslag per maand van de afgelopen jaren.
Gemiddelde sneeuwval per maand in Turkije
Deze grafiek toont hoeveel sneeuw er in Turkije gemiddeld per maand valt. De hoeveelheid sneeuwval is gemeten in centimeters en het gemiddelde is berekend op basis van de gemeten sneeuwval per maand van de afgelopen jaren.
Gemiddelde UV-index per maand in Turkije
Deze grafiek toont de gemiddelde UV-index per maand in Turkije. De UV-index geeft de intensiteit van de ultraviolette straling aan en loopt van 0 tot maximaal 11.
Temperatuur per jaar in Turkije
Deze grafiek toont de gemiddelde jaarlijkse temperatuur in Turkije. De jaartemperatuur, uitgedrukt in graden Celsius, is de gemiddelde temperatuur van alle twaalf temperaturen per maand bij elkaar opgeteld van dat jaar.
Neerslagsom per jaar in Turkije
Deze grafiek toont de jaarlijkse totale hoeveelheid neerslag die in de afgelopen 10 jaar is gevallen in Turkije. De totale neerslagsom per jaar, gemeten in millimeters, is de opgetelde hoeveelheid neerslag die in de twaalf maanden van dat jaar is gevallen.
Sneeuwsom per jaar in Turkije
Deze grafiek toont de jaarlijkse totale hoeveelheid sneeuw die in de afgelopen 10 jaar is gevallen in Turkije. De totale sneeuwsom per jaar, gemeten in centimeters, is de opgetelde hoeveelheid sneeuw die in de twaalf maanden van dat jaar is gevallen.
Meer klimaatinfo over Turkije
Het klimaat van Turkije varieert van gebied tot gebied door de ligging van het land op het noordelijk halfrond. In het algemeen kan het klimaat van het land worden omschreven als mediterraan, met hete, droge zomers en warme, regenachtige winters. Aan de andere kant kan het klimaat van Turkije, vanwege de enorme omvang en gevarieerde geografie van het land, ook worden omschreven als gematigd continentaal, oceanisch en semi-aride.
Het klimaat van Turkije wordt grotendeels bepaald door zijn ligging op het kruispunt van drie van 's werelds belangrijkste continenten: Europa, Azië en Afrika. Dit betekent dat het onderhevig is aan de klimatologische effecten van luchtmassa's afkomstig van alle drie deze locaties.
Daarnaast is het landschap van Turkije zeer gevarieerd, met bergketens, hoogvlakten en kustgebieden. Hierdoor kan het klimaat in de verschillende delen van het land sterk verschillen, waarbij sommige plaatsen een klimaat hebben dat lijkt op dat van de Middellandse Zee en andere een klimaat dat meer lijkt op dat van een landklimaat.
Lente in Turkije
Na de bittere kou van de winter heeft Turkije een overgangsseizoen naar de zomer, waarin de temperatuur geleidelijk aan aangenamer wordt. De temperaturen in de lente variëren meestal van 10 tot 20 graden Celsius per dag, waarbij het kwik geleidelijk hoger wordt naarmate het seizoen vordert.
De lente staat ook bekend om een grote kans op neerslag, die in deze tijd van het jaar in het hele land doorgaans varieert van milde tot grote hoeveelheden. Dit geldt vooral voor de kustgebieden van Turkije die het dichtst bij de Mediterraanse Zee liggen.
Zomer in Turkije
De temperaturen overdag variëren in de zomer in Turkije vaak van 30 tot 40 graden Celsius, het warmste seizoen van het jaar. De hitte kan drukkend zijn, vooral in die delen van het land die verder weg liggen en waar het klimaat meer continentaal is.
Regen komt in de zomer niet vaak voor, en in het grootste deel van Turkije valt in dit seizoen gemiddeld weinig tot geen neerslag. Dit komt omdat de weerpatronen meestal worden bepaald door de hete, droge luchtmassa's die hun oorsprong vinden in de woestijnen in het zuiden.
Herfst in Turkije
Na de verzengende hitte van de zomer kent Turkije nog een overgangsseizoen richting de winter, waarin de temperatuur begint te dalen. In de herfst variëren de temperaturen meestal van 10 tot 20 graden Celsius, met een geleidelijk dalende trend in de thermometer naarmate het seizoen vordert.
Bovendien is de kans op regen in de herfst groter, en Turkije krijgt in deze tijd van het jaar vaak matige tot aanzienlijke hoeveelheden neerslag. Dit geldt vooral voor de kustgebieden van Turkije.
Winter in Turkije
In het binnenland van Turkije is de winter het koudste seizoen, met temperaturen die vaak onder 0 graden Celsius liggen. Dit maakt de winter tot het koudste seizoen in Turkije. Sneeuwval komt ook regelmatig voor in de winter, vooral in de hooglanden, waar een meer continentaal klimaat heerst.
Regen komt ook vaker voor in de winter, en het land krijgt in deze tijd van het jaar matige tot zware neerslag. Vooral langs de kuststreek.
Regionale variaties in klimaat
Het weer in Turkije kan van plaats tot plaats nogal verschillen. Zo hebben de kustdelen van Turkije een mediterraan klimaat, dat bestaat uit zomers die zeer heet en droog zijn en winters die enigszins warm en vochtig zijn. Dit komt omdat ze dicht bij de oceaan liggen, die een rol speelt bij het handhaven van een constantere temperatuur en een overvloedige toevoer van neerslag.
Het klimaat in de binnenlanden van Turkije is daarentegen meer continentaal, met koelere winters en warmere zomers dan in de kustdistricten. Dit komt doordat ze dieper in het binnenland liggen, waardoor ze gevoeliger zijn voor de golven van hete, droge lucht die afkomstig zijn uit de woestijnen in het zuiden.
Beste reistijd voor Turkije
De beste tijd om Turkije te bezoeken hangt grotendeels af van wat je tijdens je reis wilt zien en doen. Over het algemeen is de beste tijd om Turkije te bezoeken echter tussen april en juni, of tussen september en november. Deze schouderseizoenen bieden aangename temperaturen, prachtig weer, en minder drukte, waardoor ze ideaal zijn om het land te verkennen.
Qua temperatuur zijn de lente- en herfstmaanden doorgaans het aangenaamst, met gemiddelde maxima van 20-25 graden Celsius. Deze temperaturen zijn perfect om te genieten van de vele buitenactiviteiten die Turkije te bieden heeft, zoals wandelen in de bergen, het verkennen van de oude ruïnes, of genieten van de zon op de prachtige stranden van het land.
Regionale verschillen in Turkije
Er zijn enkele verschillen in de beste tijd om Turkije te bezoeken, afhankelijk van de regio van Turkije die je wilt bezoeken. Als je van plan bent de kustgebieden van Turkije te bezoeken, is de beste tijd om te gaan tussen april en juni, wanneer het weer warm en zonnig is, en het water nog relatief koel. Dit is ook een goede tijd om de vele eilanden van het land te bezoeken, omdat de drukte dan kleiner is en de prijzen betaalbaarder.
Voor wie de rijke geschiedenis en cultuur van het land wil ontdekken, zijn de herfstmaanden september en oktober de beste tijd om het land te bezoeken. In deze maanden is het weer nog steeds aangenaam, met gemiddelde temperaturen van rond de 20 graden Celsius, en de drukte is kleiner, waardoor het gemakkelijker is om de vele musea, oude ruïnes en andere culturele attracties van het land te verkennen.
Ervaringen met het weer in Turkije
Het weer in Turkije wordt gemiddeld beoordeeld met 4,3 van 5 sterren door 16 bezoekers. Ben jij in Turkije geweest? Deel jouw ervaring met het weer zodat je andere bezoekers hiermee kunt helpen.
Het weer in Mei in Turkije was geweldig. Het was heerlijk om in de zon te zitten en te genieten van warm weer. Het was nog niet te warm om dingen te ondernemen, dat was ook heel fijn. We hebben een geweldige vakantie gehad vol zon, zee, strand en leuke activiteiten.
Zonnige dagen, heldere luchten, bijna geen wolken. Natuurlijk was het warm - elke dag zo'n 35°C, maar dankzij de nabijheid van de zee was de hitte draaglijk. Beste ervaring!
De zon scheen bijna elke dag en het was aangenaam warm, wat ideaal was voor zowel ontspannen op het strand als sightseeing. Ideale zonnige 5-sterrenlocatie!
Het weer in Turkije in juni was perfect! Vol zon, blauwe luchten en temperaturen rond de 30 graden. Overdag was het heerlijk om te zonnebaden en 's avonds aangenaam genoeg om buiten te dineren. Zeer tevreden met het klimaat!
Ik woon hier en in July August te heet daarvoor en daarna heerlijk warm en in de winter kan het koud zijn maar niet zo koud als Nederland. Zonnetje schijnt met regelmaat in de winter alleen in de avond is het wel erg frisjes tot koud, duurt gemiddeld 2.5 maand. Daarna wordt het weer warm. April doet wat ie wil zo ook in Turkije.
Laat je ervaringen met het weer in Turkije achter.
Het gemiddelde weer in Turkije per maand
Klik op een maand hieronder en bekijk in detail hoe het weer normaal is in Turkije en wat je kunt verwachten. Gebaseerd op de historische weergegevens van Turkije kun je voor elke dag van de maand de gemiddelde temperatuur, neerslag, wind en UV-index bekijken.